Sphinxkwartier verwelkomt Zweit veur Leid

Het parcours van Zweit veur Leid 2018 dat plaatsvindt op zondag 21 januari gaat door het Belvedère gebied. Een bijzondere route aangezien Belvedère een stukje Maastricht is dat na alle veranderingen door veel mensen weer herontdekt moet worden. Zweit veur Leid is de eerste goede doelen loop van Maastricht en wordt dit jaar voor de 24ste keer georganiseerd door een bestuur dat volledig bestaat uit vrijwilligers. De lokale goede doelen van dit jaar zijn Stichting LEFteam, Quiet Community Maastricht en de Droom van Danielle.

Ieder jaar is het voor de organisatie weer een uitdaging om een route uit te stippelen waar wat te beleven valt. Een vaak gehoorde opmerking was dat het lopen in de binnenstad afgelopen jaren werd gemist en daar is nu naar geluisterd. Dit jaar blijft het parcours dicht bij de binnenstad en valt er op de route weer veel te ontdekken. Deelnemers lopen door Belvédère en komen zo onder andere terecht bij de Timmerfabriek, het Bassin, het Radium, het Frontenpark en het Sphinxkwartier.

In het Frontenpark ligt ook de Gashouder, die in het verleden werd gebruikt als opslag voor gas, gemaakt uit steenkool. Het is een cilindervormig gebouw dat telescopisch kan uitschuiven waardoor er meer volume beschikbaar is voor het gas. De Gashouder staat inmiddels al jaren in de ingeschoven toestand en bijna 60 jaar lang lag hij verscholen op het industrieterrein. Na het verleggen van de Noorderbrug is hij nu prominent in beeld en de deelnemers van Zweit veur Leid lopen hier dwars doorheen.

Erwin Gerardu, van Belvédère Maastricht: “Het zal niemand ontgaan. In het Sphinxkwartier, Frontenpark en rond de Noorderbrug gebeurt momenteel heel veel. Dat Zweit veur Leid dit jaar kiest voor ons gebied juichen we van harte toe. Het biedt ons de kans om de vele deelnemers kennis te laten maken met de verborgen pareltjes in dit unieke en misschien soms nog onbekende stukje stad.