Goede doel Zweit veur Leid 2023:
15 smoothie bikes als vliegwiel voor een gezondere Jeugd

De smoothie bike als middel om obesitas en de gevolgen daarvan te bestrijden

Momenteel kampt 1 op de 3 mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Met name obesitas, weinig bewegen, ongezonde voeding en te weinig nachtrust zijn hier de veroorzakers van. Door het structureel te weinig aan groenten en fruit, missen met name ook kinderen enorm veel gezonde voedingsstoffen die essentieel zijn voor de bouw en opbouw van hun lichaam.

Met het programma Trendbreuk van de GGD worden er samen met zorgverzekeraars op scholen programma’s ontwikkeld om overgewicht van de jeugd te verminderen. Hierbij worden partijen gezocht om deze programma’s mee uit te voeren en de jeugd bewust te maken van meer bewegen en gezonde voeding.

Naast ongezond eten blijkt ook bewegen steeds lastiger voor kinderen. Vaak vanwege gebrek aan plek om te sporten of überhaupt de mogelijkheid hiertoe. Met de smoothie bike willen wij deze kinderen in beweging krijgen en tegelijkertijd een gezonde snack te bereiden. Kinderen krijgen dus niet alleen de mogelijkheid om een lekkere smoothie te drinken, maar moeten er ook wat voor doen: een win – win situatie.

De Smoothie bike is niet de oplossing voor het probleem, maar zorgt wel voor bewustzijn waar het gaat om bewegen en gezonde voeding. De smoothie bike is een aanjager voor het maken van gezonde keuzes bij een doelgroep die daar op dit moment geen weet van heeft of onvoldoende het belang ervan inziet en gemotiveerd is om andere keuzes te maken. Wanneer wij, door de inzet van de smoothie bikes,  uiteindelijk een gezondere jeugd kunnen realiseren die dit op haar beurt weer doorgeeft nu en in de toekomst, ontstaat een multiplier effect met een grote impact op de kwaliteit van leven en succesvollere toekomst.

Waar ligt de winst?

Als we kinderen meer groenten en fruit willen laten eten dan kan dit op verschillende manieren. In de praktijk zien we dat “zien eten doen eten” goed werkt maar ook door groenten en fruit te combineren en te verwerken in 1 gerecht of liever gezegd een smoothie. Spinazie met banaan of wortel met mango zijn 2 goede voorbeelden van groenten en fruit  die je combineert. Wanneer je ze samen op een bord legt zal het kind dit niet zo snel eten maar wanneer je ze in een smoothie verwerkt dan zien de kinderen niet alleen wat er gebeurt maar willen ze ook graag proeven.

De ervaring van diverse ontbijtsessies op basisscholen leert dat bovenstaande voorbeelden in combinatie met een smoothie bike in de praktijk echt goed werken.

Cijfers

Als je gaat kijken wat we in Nederland aan groenten moeten binnenkrijgen (voor de geadviseerde hoeveelheid vitamines en mineralen) dan spreekt men over 250 gram groenten per dag. (Bron: Voedingscentrum) oftewel 92,2 kg per jaar per persoon. Nederland zit gemiddeld op 58 kg per jaar per persoon. Dat is dus slechts 158 gram per dag. Nederland staat daarmee op de laatste plaats in Europa (Bron: Landgeist) Kijk je naar de cijfers van kinderen tot 13 jaar is het gemiddelde 64 gram per dag. (jongens score daar net iets beter dan de meisjes.) (Bron: RIVM)